HZSE elnöki köszöntő – HZSE

HZSE elnöki köszöntő

Tisztelt Érdeklődő!

Köszöntöm a  Honvéd Zrínyi Sportegyesület weboldalán!

 Sportegyesületünk már 1957. óta működik a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.). A Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetségének (1134 Budapest, Dózsa György út 53.) tagjaként alapító tagja vagyunk a Honvédelmi Sportszövetségnek (1146 Budapest, Jávor utca 9/A) és aktív tagja a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ).

A Honvéd Zrínyi Sportegyesület a honvédelmi ágazat ellátási körébe tartozó felnőtt lakosság, a fiatal hallgatói állomány, egyetemi hallgatók, általános és középiskolás tanulók, és aktív és nyugdíjas katonák, valamint azok családtagjai, főleg a X. és XIII. kerület vonzáskörzetéből. Kiemelt figyelmet fordítunk a katonák szabadidős sportjára, a versenysportra, valamint az utánpótlás nevelésére. A Honvéd Zrínyi Sportegyesület közhasznú sporttevékenysége során az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által üzemeltetett Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportlétesítményeit veszi igénybe.

Szakosztályaink között vannak kimondottan versenyszakosztályok, de több olyan szakosztályt is működtetünk, amelyek látványsportok kategóriájába tartoznak, de erőnlétfejlesztő, önvédelmi képesség javítását is biztosítják, valamint nemzeti hagyományainkat népszerűsítik. A sportegyesület a szakosztályaival azt a célt tűzte ki, hogy a versenysport és szabadidő sport lehetőséget biztosít az egészség megőrzésére, a jó fizikai állapot fenntartása érdekében. Képzett szakembereink mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több hallgató kapcsolódjon be a fenti tevékenységbe.

Kiemelt figyelmet fordítunk a katonatiszti pályára készülő ún. honvéd tisztjelöltekre, akiknek minden sportolási lehetőségét, edzését és versenyeik finanszírozását 100%-ban térítésmentesen végezzük. Emellett közvetlen a környezetünkben zajló geopolitikai folyamatok miatt egyre fontosabbá válik számunkra a hazafias-honvédelmi nevelés. Mind a fegyveres erők, és szervezetek tagjainak, mind pedig a különböző honvédelmi sportok művelőinek komoly hatása van a honvédelmi képességek javításában, hiszen közvetlen környezetük általuk kerül kapcsolatba a katonai ismeretekkel, harcművészetekkel.

A sport mellett a magyar katonai hagyományőrzésben, állami rendezvényeken is részt vesz egyesületünk, elsősorban Katona Lovas Szakosztályunkon keresztül. Lovasaink rendkívül fegyelmezetten, autentikus 1848-as huszár egyenruhában végzik magyar katonai hagyományaink ápolását, rendszeresen részt vesznek emléktúrákon és megemlékezéseken. Sokan családostul vesznek részt a hagyományőrző és sportrendezvényeinken, így a közösségépítésen kívül a családi kötelékeket is erősítjük a versenyeken keresztül, a családtagok is ízelítőt kapnak a sport örömeiből. A közösségépítő és hagyományőrző tevékenységeink mellett az egyesület finanszírozza a honvéd tisztjelölt állomány sportolását és számos sportrendezvényét. Ezt követően a mai napig sportegyesületünk állja több rendezvényen a hallgatók költségeit, egységes sportmezt, szervezést, utazást és táplálék-kiegészítőket.

Az évek során olyan rendezvényeket bonyolítottunk le, amelyben az általános-, középiskolai tanuló, egyetemi hallgatók is részt vettek. Az egyetemi hallgatók, nemcsak mint versenyzők, hanem mint rendezvény szervezőkként is közreműködtek. Az egyesület együttműködve a BEOSZ-szal és a Honvédelmi Minisztériummal szervezőként, rendezőként és versenyzőként is részt vettünk a Magyar Honvédség amatőr sportbajnoki versenyein. Az egyesület gondot fordít az egyetem és az egyesület közötti együttműködési megállapodás elkészítésére, a szakosztályok megőrzésére, a sportfelszerelések, sporteszközök biztosítására, megóvására.

Bízom benne, hogy sportegyesületünk felkeltette érdeklődését és hamarosan valamelyik szakosztályunk edzésén üdvözölhetem.

Tisztelettel,

Dr. Petruska Ferenc
elnök

vissza