Warrior Challenge 2024 – HZSE

Warrior Challenge 2024

Új helyszínen, csodálatos környezetben került megrendezésre tisztjelöltjeink számára a Warrior Challenge 2024 elnevezésű katonai verseny. Fót városa adott otthont ennek az össztávját tekintve, mintegy 9 km-es járőrversenynek, amely nagy kihívásokat rejtegetett a 4 fős csapatok számára. A versenykiírásban megfogalmazott szabályok szerint a csapatok 1 fő tisztjelölt hölggyel váltak teljessé. Kilenc járőr adta le hivatalosan a nevezését az első Warrior Challenge-re. Előírás volt az évszaknak megfelelő katonai egyenruha és egy gyakorló gépkarabély, amely a verseny ideje alatt végig a versenyzők kötelező felszerelésekkel együtt volt.

A versenyt Bánszki Gábor alezredes nyitotta meg, aki kiemelte a csapatverseny közösségformáló hatását, egymás kölcsönös tiszteletét, csapaton belül és csapatok között is. Kérte, hogy példamutató, kultúrált, katonához méltó magatartást tanúsítsanak a csapatok a verseny teljes útvonalán. Detre Zoltán alezredes ezt követően ismertette a legfőbb instrukciókat és rendszabályokat, majd sérülésmentes, jó versenyzést kívánt a csapatoknak.

Az első feladatként meg kellett határozni a járőr menetvonalát. Ehhez a csapatok egy térképvázlatot kaptak, amelyre át kellett másolniuk az állomáspontokat és a pontok eléréséhez tartozó instrukciók alapján el kellett készíteni a pontos útvonal tervet. Az adminisztráció után a gránáthajítás következett. 20 m távolságból kellett csapattagonként 3-3 gumi gránátot a célzónába dobni. A sikertelen végrehajtások büntető percekkel jártak. Mindez a Fóti-tó csodálatos parkjában zajlott, amely bázisként is szolgált a versenyzők számára. Innen indultak és ide kellett, hogy beérkezzenek az állomáspontok érintését követően.

A rajt után, mintegy 1,5 km megtétele után a Fáy András Általános Iskola udvarán folytatódtak a kihívások, a kisiskolások legnagyobb örömére. Egy meglehetősen hosszú kúszófolyosó leküzdése után következett a sebesült szállítás, hordágy segítségével. A sérültet imitáló társat a három csapattársnak kellett a kijelölt kb. 150 m-es körön menteni. Ezután egy komoly erőpróba következett, mivel az út hosszan és meredeken emelkedett, mígnem a csapatok elérték a Somlyó-hegy legmagasabb pontját. Mielőtt kifújhatták volna magukat a versenyzők az állomás parancsnoka újabb erőpróba elé állította őket. A meredek horhos részen újra le kellett ereszkedni, majd a turista ösvényen, újra meg kellett hódítani a Somlyót. Mikor minden csapattag felért, akkor kezdhettek hozzá a katonai vonatkozású teszt kitöltéséhez.

A negyedik állomásponthoz a Somlyó északi oldalán kellett leereszkedni a járőröknek, ahol egy homok sziklafal tövében a lőkészségük került ellenőrzésre, légfegyverek segítségével/pisztoly és puska/. Különböző távolságokra elhelyezett céltárgyakra adtak le lövéseket és minden elhibázott lövés, büntetőperceket vont maga után. A homok katlanból a menetvonal terv alapján folytatták útjukat a járőrök az utolsó, talán az egyik legizgalmasabb feladat felé a vízi akadályok leküzdéséhez rocsóval.

Az érkező járőrcsapat első feladata a mentőmellények felvétele és annak szakszerű rögzítése volt. Evezőt, rocsót kézbe fogva futva kellett megközelíteni a tópart bójákkal kijelölt részét, majd vízre tenni a csónakot és átevezni a mintegy 100 m-re lévő túlpartra. A csónak kiemelése után a csapat 2 tagjának egy nehéz tárgyat kellett felcipelnie egy emelkedőn az erdőbe, majd a másik pár pedig visszahozta azt a kijelölt helyre és csónakba szállva visszaeveztek a túlpartra. Az óra a csónak, az evezők és a mentőmellények visszavitelekor állt meg.

Az erőpróba sérülésmentesen, jó hangulatban, versenyzői tapasztalatokkal gyarapodva zajlott. Minden csapat oklevéllel, a három dobogós csapat pedig értékes éremmel, kupával térhetett vissza a Zrínyi Miklós laktanyába.A Honvéd Zrínyi Sportegyesület  a támogatta a versenyt és  biztosította az érmeket, a győztes csapatnak járó kupát.

vissza